O-benen

O-benen of genua vara, is een standsafwijking van de benen waarbij de benen naar buiten gedraaid zijn. Hierbij ontstaat als het ware een ‘O-stand’. De knieën staan in een knik naar buiten. Bij O-benen ontstaan niet altijd pijnklachten. Als er pijnklachten ontstaan, bevinden deze zich vaak aan de buitenkant van de benen. Baby’s worden geboren met O-benen. In het eerste jaar draaien de benen en voeten meer naar binnen, waardoor de benen ‘recht’ komen te staan. Gebeurt dit niet, dan kan de O-stand blijvend zijn.

Symptomen O-benen

O-benen zijn duidelijk te herkennen aan het naar buiten knikken van de knieën en het naar buiten staan van de hielen (varusstand). Een o-stand van de benen hoeft in eerste instantie niet te leiden tot klachten. De afwijkende stand van de benen zorgt ervoor dat er geleidelijk meer trekkracht op de spieren en pezen aan de buitenkant van de voeten en knieën komt te staan. Er ontstaan vaak een afwijkend looppatroon en een afwijkende stand van de voeten. Door het geleidelijke proces ontstaan de klachten langzaam en kunnen ze pas later voor problemen zorgen. O-benen veroorzaken gemakkelijk een overbelasting in de spieren, pezen en banden aan de buitenzijde van de voeten en benen. O-benen gaan vaak gepaard met het naar buiten kantelen van de voet. De rugpijn komt plots opzetten en maakt voor- en achterover bukken, leunen, het tillen van lasten en stilzitten bijzonder moeilijk en bij momenten pijnlijk. De pijn is het hevigst wanneer de patiënt bij het bewegen een plotse pijnscheut krijgt. Wanneer hij rondloopt of rechtstaat, verminderen de lumbago klachten aanzienlijk. In sommige gevallen straalt de pijn in de onderrug ook uit naar de rest van de rug, de lenden, het zitvlak of de benen. De patiënt ervaart dan een tintelend gevoel of een totale gevoelloosheid.

Oorzaken van O-benen

Het ontstaan van O-benen is genetisch bepaald. In het eerste levensjaar verandert de O-stand van de benen naar een normale, rechte stand. Het scheenbeen en dijbeen worden rechter en de voetzolen draaien naar binnen.

Behandeling O-benen

De klachten bij O-benen ontstaan vaak door overbelasting. Het is dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden. Pas uw belasting waar nodig aan. Zijn de klachten ontstaan nadat u meer bent gaan sporten of bent u bijvoorbeeld andere schoenen gaan dragen? Probeer dit proces om te draaien. Merkt u geen verbetering, neemt de pijn niet voldoende af of heeft u (of uw kind) veel klachten? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podoloog. De podoloog onderzoekt het looppatroon en kijkt onder andere naar de stand van de voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Ook onderzoekt de podoloog de drukverdeling onder uw voeten tijdens het staan en het lopen. Op basis hiervan kan de podoloog bijvoorbeeld op maat gemaakte aangepaste steunzolen voor u of uw kind aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de stand van de voeten en benen en ondersteunen daarbij de nodige banden, spieren en pezen. Op deze manier worden de overbelaste spieren zoveel mogelijk ontlast en wordt de druk onder de voeten beter verdeeld. Daarnaast kan de podoloog een (sport)schoenadvies geven dat past bij de klachten die u ervaart van O-benen. Aanvullend kan fysiotherapie worden geadviseerd.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!