Springersknie (Jumpers knee)

Een jumper’s knee, ook wel ‘springersknie’ genoemd, is een peesblessure in de knie. De pijn bevindt zich aan de voorkant van de knie en ontstaat bij sporters in het been waarmee zij zich afzetten om te springen. Hieraan heeft de klacht zijn naam dan ook te danken. Hoogspringers, basketballers, volleyballers en verspringers behoren onder andere tot de groep sporters die vaak last heeft van deze blessure.

Symptomen Jumpers knee

Bij een jumper’s knee is een zeurende of stekende pijn aanwezig aan de voorzijde van de knie, vlak onder de knieschijf. Sporten zoals volleybal, basketbal en skiën geven de meeste pijnklachten. Hoe intensiever de knie belast wordt, hoe heviger de pijn. In ernstige gevallen zijn er ook pijnklachten aanwezig in het dagelijks leven. De pijnklachten ontstaan langzaam en nemen in de loop van de tijd toe. Wanneer aan de pijn geen gehoor wordt geven, kan een jumper’s knee zich tot een chronische klacht ontwikkelen. Soms ontstaat een vochtophoping rond het aangedane gebied in de knie.

Pijnklachten bij een jumper’s knee worden in vier categorieën ingedeeld:

  • Graad 1: Pijn wordt alleen ervaren na sportactiviteiten
  • Graad 2: Pijn wordt zowel voor als na sportactiviteiten ervaren, maar verdwijnt na de warming-up
  • Graad 3: Pijn wordt voor, tijdens en na sportactiviteiten ervaren
  • Graad 4: Pijn beïnvloedt dagelijkse bezigheden
IMG_2723

Oorzaken Jumpers Knee

Een jumpers knee is een typische overbelastingblessure. Het begint vaak acuut, waarbij er kleine scheurtjes in het peesweefsel gaan ontstaan. Als dit niet genoeg tijd krijgt om te genezen en de overbelasting blijft aanhouden (chronisch) verandert het peesweefsel van structuur, waardoor het als het ware zwakker wordt. De overbelasting kan komen doordat er teveel kracht wordt uitgeoefend met springen. Ook een spierverkorting kan deze klacht veroorzaken of een eerdere blessure. Tevens kunnen standsafwijkingen zoals plat of holvoeten, x- of o–benen en een beenlengteverschil een rol spelen bij het ontstaan van deze klacht.

Behandeling Jumpers Knee

Bij een Jumper’s knee is het soms niet verstandig om volledig rust te nemen. Volledige rust kan leiden tot afzwakking van het spierpeescomplex, waardoor in de toekomst meer pijnklachten kunnen ontstaan. Soms is het daarom aan te raden om niet tijdelijk te stoppen met sporten, maar alleen te minderen. De podoloog geeft u advies met betrekking tot de belasting van de knie. Het dragen van goede en stevige schoenen met een goede schokdemping is daarbij erg belangrijk. De podoloog kan een passend schoenadvies geven. Als er sprake is van een afwijkende voet- of beenstand, kunnen aangepaste steunzolen gemaakt worden om de pijn te verlichten. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!