Hernia (hernia nuclei pulposi)
Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi) is een aandoening in de wervelkolom waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt en hierbij het ruggenmerg of een zenuw beknelt. In sommige families komt het meer voor dan in andere. Het kan op verschillende plekken voorkomen, maar komt meestal voor in de lage rug. Het verslijten van wervelschijven is een proces wat voorafgaat aan de hernia. Dit wordt ook wel discusprotrusie genoemd.
Symptomen van een Hernia
Het kenmerkt zich in eerste instantie met klachten in de lage rug, waarbij de pijn wisselend kan zijn. Soms zullen er periodes zijn dat u er geen last van heeft. terwijl het tijdens andere periodes kan het zijn dat u zelfs uw werk niet kan doen, omdat de pijn te hevig is.
Typerende symptomen van een hernia zijn een scherpe stekende pijn in de onderrug die uitstraalt naar bil en been. Het betreft één duidelijke zijde. Er kan sprake zijn van krachtverlies in één of beide benen of een doof gevoel in een bepaald gebied van het been. De pijnklacht in de onderbenen uit zich vaak in krampen of tintelingen.
Ook kan er sprake zijn van een verminderd gevoel of spierzwakte waardoor bijvoorbeeld een klapvoet kan ontstaan.
Soms is er sprake van urineverlies en obstipatie. Een bepaalde, vaak onverwachte, beweging is erg pijnlijk.
Oorzaken van een Hernia
Een hernia kan voortvloeien uit een slechte houding (veel zitten), overbelasting en weinig lichaamsbeweging.
Veel hernia’s zijn dan ook vaak het gevolg van een letsel dat door een grote drukverhoging in de tussenwervelschijf ontstaat, meestal bij zwaar tillen of een ongewone be weging. Het kan ook optreden bij ongetrainde mensen die niet geregeld zwaar werk doen.
Ook kan het in de familie voorkomen (erfelijk). Verder worden we allemaal ouder en kan slijtage van een tussenwervelschijf ook aanleiding geven tot deze klacht.
Behandeling van een Hernia
Als er een vermoeden is op een hernia zal er terug worden verwezen naar de huisarts voor verder onderzoek. Mogelijk zal er een MRI worden gemaakt om in beeld te brengen waar deze precies zit en om te kijken hoe groot de uitstulping is. Een podoloog ziet regelmatig hernia klachten voorbij komen. Een podoloog kan deze klachten niet laten verdwijnen, maar alleen symptomen bestrijden (waardoor de hernia is ontstaan) wanneer er sprake is van een verkeerde voetstand (bijvoorbeeld een holvoet of een platvoet) of afwikkeling van de voet. Ook kan er sprake zijn van een beenlengteverschil of bekkenscheefstand, waardoor de klachten in de rug versterkt worden. In dat geval kan de podoloog op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten, waarmee uw benen weer evenredig worden belast. Eventueel wordt een beenlengteverschil opgeheven door een hakverhoging. Op deze manier worden de banden, spieren en pezen in uw voeten en benen op een andere manier belast en wordt de druk onder uw voeten beter verdeeld. Hierdoor komen uw voeten neutraler te staan en kunnen hernia klachten eventueel verminderd worden. Veelal gaat een behandeling gepaard met consulten bij een fysiotherapeut die aan de slag gaat met het sterker maken van de spieren en het verbeteren van de houding.