Slijmbeursontsteking Achillespees

Een slijmbeursontsteking van de achillespees is te herkennen aan de verdikking. Wanneer de slijmbeurs bij de achillespees ontstoken is, is deze vaak verdikt en pijnlijk. De pijnlijke plek is warm en soms rood. Een slijmbeurs is een met vloeistof gevulde buidel die zich bevindt op plaatsen waar huid, spier en bot over elkaar glijden. De slijmbeurs zorgt ervoor dat de weefsels goed en soepel over elkaar kunnen bewegen. Er bevindt zich een slijmbeurs zowel vóór als achter de achillespees.

Symptomen Slijmbeursontsteking Achillespees

Een ontsteking van de slijmbeurs (bursitis) bij de achillespees kenmerkt zich door de verdikking. Deze bevindt zich vlak boven het hielbeen (de hak), waar de achillespees loskomt van de aanhechting. Soms is er een rode verkleuring te zien. Mensen met een ontstoken achillespees kunnen vaak moeilijk op gang komen na een rustmoment, bijvoorbeeld bij het opstaan uit bed of na een tijdje te hebben gezeten. Ook intensieve belasting is vaak pijnlijk, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

IMG_2720 v3

Oorzaken Slijmbeursontsteking Achillespees

Een slijmbeursontsteking bij de hiel ontstaat door wrijving tussen de huid en het hielbeen. Bij een slijmbeursontsteking is er sprake van een reactie met vocht en een verdikking van de slijmbeurs. De ontsteking kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een drukkende schoen, zoals hoge hakken of een sportschoen die niet goed aansluit. Daarnaast hebben bepaalde voettypes, zoals een holvoet, een grotere kans op het krijgen van een slijmbeursontsteking.

Behandeling Slijmbeursontsteking Achillespees

Een slijmbeursontsteking van de achillespees ontstaat vaak door een te hoge belasting. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de belasting van uw achillespees. Houd voldoende rust. Vaak geneest een ontsteking van de slijmbeurs dan vanzelf. Het is belangrijk dat u een goede balans vindt tussen de belasting en de belastbaarheid. Houden de klachten aan, dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podoloog. De podoloog kan onderzoeken of u bijvoorbeeld een afwijkende stand van het hielbeen heeft. Mogelijk zijn aangepaste zolen een oplossing. Deze kunnen de voet ondersteunen en een verkeerde stand van het hielbeen beïnvloeden. Stevige en goed passende schoenen zijn daarnaast erg belangrijk. De podoloog kan u een klachtgericht (sport)schoenadvies geven, passend bij de klachten aan uw achillespees. Zo zorgt de podoloog ervoor dat er niet te veel wrijving plaatsvindt op de slijmbeurs.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!