Scheve Grote Teen (Hallux Valgus)
Scheefstand van de grote teen is een veelvoorkomend probleem, bij vrouwen meer dan bij mannen. Mensen die het hebben, herkennen het onmiddellijk. Er ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenkant van de voorvoet en de grote teen begint steeds meer scheef te staan. Medisch wordt dit een hallux valgus genoemd
Symptomen Hallux Valgus
Bij een hallux valgus ontstaat aan de binnenkant van de voet een, soms pijnlijke, knobbel door het ‘uitstekende’ gewricht. Deze plek kan ook warm en rood worden in het geval van een slijmbeursontsteking in het grote teengewricht. De scheve stand van de grote teen kan gepaard gaan met pijnklachten op en in het grote teengewricht. De pijn treedt met name op tijdens het lopen, bij het afzetten. Ook kan de pijn opspelen in de avond, na een actieve dag. De grote teen is vaak niet goed meer te bewegen. Soms straalt de pijn uit naar de grote teen. In dat geval kan er sprake zijn van een irritatie van de zenuw. Bij een hallux valgus komen de kleine tenen vaak in verdrukking, waarbij deze een afwijkende, kromme stand aan kunnen nemen. De gewrichten van de tweede en eventueel derde teen kunnen daarbij pijnlijk zijn. Door verhoogde druk onder de voorvoet, zijn er vaak eeltplekken aanwezig onder de voorvoet en de grote teen.
Oorzaken Hallux Valgus
Het ontstaan van een hallux valgus heeft verschillende oorzaken. Denk hierbij aan erfelijke bepaling, klachten ten gevolge van reuma of Diabetes Mellitus. Eén van de oorzaken van het ontwikkelen van een hallux valgus is het doorzakken van de voet, waarbij verhoogde druk ontstaat op het grote teengewricht. Ook het dragen van hoge hakken en te smalle schoenen werkt de klacht in de hand. De knobbel op de voet veroorzaakt dan pijnlijke drukplekken. Dit is dan ook de reden dat de klacht vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.
Behandeling Halux Valgus
De scheefstand van de grote teen wordt in de meeste gevallen steeds erger en zal niet meer overgaan. Operatief kan de scheefstand worden opgeheven. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de huisarts, die u kan doorverwijzen naar een orthopeed. Een operatie is niet altijd nodig om de pijn te verlichten. Heeft u een hallux valgus, houd dan rekening met de schoenen die u draagt. De schoenen moeten stevig zijn en voldoende ruimte bieden, zodat er geen wrijving of knelling in de schoen ontstaat. Komt u hier zelf niet uit, heeft u veel klachten of wordt de pijn niet minder? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podoloog. De podoloog onderzoekt onder andere uw voeten en uw looppatroon. Ook meet de podoloog de drukverdeling onder uw voeten tijdens het staan en het lopen. Op basis van deze onderzoeken kan de podoloog bijvoorbeeld op maat gemaakt aangepaste steunzolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen verbeteren de drukverdeling onder uw voeten en beïnvloeden de stand van uw voeten. Op deze manier wordt het grote teengewricht ontlast en kan de pijn minder worden. Schoenen spelen een belangrijke rol in de behandeling van uw (pijn)klachten. Daarom zal de podoloog u een schoenadvies geven, passend bij de hallux valgus. De scheefstand wordt hiermee geremd en pijnklachten kunnen afnemen.