Lage rugpijn (Lumbago)

Lage rugpijn, ook wel bekend als lumbago, uit zich in verschillende lage rugpijn klachten, zoals spit. Deze treedt acuut op en gaat vaak gepaard met verkramping van spieren en irritatie van de lage rugwervels. Wanneer deze klacht niet behandeld wordt kan de pijnklacht chronisch (langer dan drie maanden) worden.

Symptomen van Lumbago

 

De symptomen van een Lumbago variëren van een milde tot hevige pijn in de lage rug, tot intense en pijnlijke spiercontracties, die zowel de correcte houding als de beweeglijkheid van de patiënt aanzienlijk kunnen verstoren. Deze pijn kan zowel acuut als chronisch zijn. Een acute lumbago gaat soms over in een chronische lumbago. 

De rugpijn komt plots opzetten en maakt voor- en achterover bukken, leunen, het tillen van lasten en stilzitten bijzonder moeilijk en bij momenten pijnlijk. De pijn is het hevigst wanneer de patiënt bij het bewegen een plotse pijnscheut krijgt. Wanneer hij rondloopt of rechtstaat, verminderen de lumbago klachten aanzienlijk.

In sommige gevallen straalt de pijn in de onderrug ook uit naar de rest van de rug, de lenden, het zitvlak of de benen. De patiënt ervaart dan een tintelend gevoel of een totale gevoelloosheid.

 

Oorzaken van lage rugpijn

De oorzaak is vaak een overbelasting van de rug, maar in vele gevallen is het niet duidelijk waar de pijn precies vandaan komt. Artsen spreken dan over a-specifieke lage rugpijn. Deze kan uitstralen naar één of beide (onder)benen. Vaak heeft de patiënt wel een idee waarom hij de klachten gekregen heeft, door een zware inspanning in de dagen voordien bijvoorbeeld.

Behandeling Lage rugpijn

Als er een verdenking is van een verkeerde stand/houding, dan kan de podoloog corrigerende zolen maken. Hierdoor komen uw voeten neutraler te staan en kunnen lage rugpijn klachten eventueel verminderd worden.

Lumbago kunt u verder laten behandelen door de chiropractor. Deze kan het geblokkeerde wervelgewricht weer in het gelid brengen. Verder bestaat de behandeling uit pijnstilling, in beweging blijven en fysiotherapie.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn?
Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!