Scheenbeen irritatie (Shin Splints)

Scheenbeenontsteking, ook wel ‘shin splints’ genoemd, is een overbelastingsblessure van het onderbeen die vaak gezien wordt bij hardlopers, militairen en mensen die sporten beoefenen waarbij veel gesprongen wordt. Het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) is de nieuwe medische benaming voor shin splints.

Symptomen Shin Splints

Mensen met shin splints (scheenbeenontsteking) voelen vaak een diffuse, zeurende pijn tijdens het wandelen of hardlopen. Ook veel springen geeft pijnklachten. Deze klachten worden vaak springschenen genoemd. Soms is een stekende, snijdende pijn aanwezig. De ergste pijn zult u ervaren aan de binnenzijde van het scheenbeen ter hoogte van het onderste deel van het onderbeen en dan met name op het bot.

Oorzaken van Shin Splints

Shin splints komt vaak voor bij sporters, zoals hardlopers en is een overbelasting blessure aan de spieren van het onderbeen.

Er zijn diverse oorzaken te noemen die kunnen zorgen voor deze blessure:

  • Afwijkende stand van de benen (O-benen)
  • Altijd over dezelfde kant van de weg hardlopen
  • Sterk naar binnen zakken van de voet
  • Te zware of te snelle opbouw van de training
  • Veranderen van sportschoen

Dit zijn allemaal factoren die kunnen zorgen voor overbelasting aan uw scheenbeen. De klachten die ontstaan genezen vaak langzaam en kunnen snel terug komen indien geen adequate maatregelen getroffen worden.

Behandeling Shin Splints

De pijnklachten van shin splints worden veelal veroorzaakt worden door overbelasting. De podoloog onderzoekt uw looppatroon en onder andere de voetfunctie en drukverdeling onder uw voeten. De behandeling van shin splints bij de podoloog bestaat uit het ontlasten van de binnenzijde van het scheenbeen. De te hoge trekkrachten op de binnenste onderbeen spieren moeten worden verminderd. De podoloog kan op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Hiermee worden de voetstand en het looppatroon beïnvloed, om de aangedane spieren te ontlasten. Ook geeft de (sport)podoloog een klachtgericht schoenadvies waarmee de klachten kunnen worden verminderd. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!