Overbelasting Kuitspier

Overbelasting van de kuitspier wordt in medische termen Surmenage van de musculus gastrocnemius genoemd. De musculus gastrocnemius is een tweekoppige kuitspier die zich bevindt aan de achterzijde van het onderbeen.

Deze kuitspier kan ook overbelast raken. We spreken dan van surmenage. Tevens kan er bij verergering van de klacht een scheuring (ruptuur) van deze spier ontstaan. Dit wordt ook wel een zweepslag van de kuit genoemd.

Symptomen overbelasting kuitspier

Een overbelaste spier voelt vaak zeurend aan tijdens het belasten. Met name tijdens het lopen hebben mensen hier last van. Ook kan de spier iets warmer aanvoelen en eventueel gezwollen zijn.

Oorzaken van overbelasting

Een surmenage van de musculus gastrocnemius ontstaat door overbelasting van deze spier. Dat komt doordat er teveel van de spier wordt gevraagd en hij niet voldoende tijd heeft om zich te herstellen. Zo kan de spier te veel belast worden door een te zware training, met name als dit herhaaldelijk plaatsvindt. Er wordt dan teveel aan de spier getrokken en dat geeft pijnklachten.

Behandeling overbelasting kuitspier

Uw podoloog kan door middel van een podotherapeutische steunzool verlichting bieden aan de klacht. Bij een afwijkende voetstand kan deze gecorrigeerd worden. Er kan tevens een lichte hakverhoging worden aangebracht. Op deze manier wordt er tijdens het lopen minder aan de spier getrokken, waardoor deze tot rust kan komen en herstellen.

Verder kan de podoloog u enkele rekoefeningen meegegeven die dienen als warming-up en cooling-down. Hierdoor wordt de spier ook minder belast tijdens het lopen wat de pijnklachten doet verminderen. Ook is het belangrijk om ervoor de te zorgen dat er een goede balans is van wat de spier aan kan en de belasting hierop. Bij teveel belasting moet dit worden verminderd. Tenslotte kan er een gedegen schoenadvies worden gegeven, waarbij er gekeken wordt naar de stevigheid van de schoen.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!