Kinder Hielpijn (Morbus Server)

Morbus Sever is een aandoening waarbij de groeischijf achter op het hielbeen geïrriteerd raakt. Doorgaans komt deze klacht voor bij kinderen in de grootste groeifase, dat is tussen de 8 en 13 jaar. In de groeifase moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. De buitenste laag van het hielbeen raakt bij belasting geïrriteerd. Dit kan aan een of aan beide voeten pijnlijk zijn. De pijnklacht wordt vaak verward met achillespeesklachten. Morbus Sever komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Symptomen Kinder Hielpijn

Bij Morbus Sever is er pijn te voelen aan de achterzijde van het hielbeen, tijdens en na het sporten of wandelen. De pijn is stekend of zeurend en trekt vaak weg bij rust. Morbus Sever komt alleen voor bij kinderen die in de groeifase zitten.

IMG_2720 v3

Oorzaken Kinder Hielpijn

Morbus Sever kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door een afwijkende voetstand. Wanneer de voet naar binnen zakt ontstaat er een bochtje in de achillespees waardoor de trekkrachten op de achillespees en de groeischijf vergroten. Door de vergrote trekkracht op de groeischijf kan deze geïrriteerd raken en pijnklachten veroorzaken. Het vergroten van de trekkrachten kan ook veroorzaakt worden door het dragen van verkeerd schoeisel of door het uitoefenen van een intensieve sport waarbij veel gesprint, afgezet, gesprongen wordt. Denk hierbij aan voetbal, hockey, turnen etc.

Behandeling Kinder Hielpijn

Wanneer de klachten ontstaan door een afwijkende voetstand dan kan de podoloog door middel van een aangepaste steunzool de voetstand corrigeren en zo de trekkrachten op de achillespees en de groeischijf verminderen. Op deze manier kunnen de klachten verminderen. Hierbij is het belangrijk dat er een stevige schoen gedragen wordt met een stevige zool en een stevig contrefort (hielomkapping) om te ondersteunen.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!