Jichtvoet

Jicht is een reumatische aandoening waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. De aandoening komt voornamelijk voor bij mannen boven de 40 jaar. Het neerslaan van de urinezuurkristallen kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen. Na de eerste aanval gaat jicht bij veel mensen over in een chronische vorm. Chronische jicht komt voor in meerdere gewrichten. Het grote teengewricht is hier doorgaans één van.

Symptomen van een Jichtvoet

Bij jicht in de voeten is meestal de grote teen aangedaan, maar het kan ook in andere gewrichten voorkomen. Denk hierbij aan de enkels en de knieën. Meestal ontstaat jicht in één gewricht. Een eerste jichtaanval kan vrij spontaan en snel opspelen. Het gewricht wordt dikker, warmer, stijf en doet veel pijn. De huid rondom het gewricht wordt rood en staat strak gespannen. Bij een jichtaanval ontstaat er een jichttophie. Dit is een pijnlijke ophoping van uraatkristallen in de huid. Het zijn wit doorschijnende knobbeltjes op en om het gewricht. Dit kan zo gevoelig zijn dat zelfs de lichtste aanraking niet wordt verdragen. Behalve in de gewrichten ontstaan ontstekingen ook in pezen of slijmbeurzen. Een jichtaanval duurt meestal één tot drie weken en kan dus uit zichzelf over gaan.

IMG_2720 v3

Oorzaken van een Jichtvoet

Het ontstaan van jicht in uw voet kan te maken hebben met verschillende factoren.  Een andere oorzaak van jicht kan het eten van orgaanvlees, rood vlees of schaaldieren zijn maar ook overmatig drinken van frisdrank kan een rol spelen. Deze oorzaken kunnen bijdragen aan de vorming van urinezuurkristallen. Andere oorzaken die kunnen bijdragen aan jicht zijn erfelijkheid, mensen met een hoog cholesterol of hoge bloeddruk en diabetes. Ook de inname van bepaalde alcoholische dranken en voedsel met een hoog purinegehalte kunnen de urinezuurspiegel in het bloed verhogen, waardoor jichtaanvallen kunnen ontstaan.

Behandeling van een Jichtvoet

Jicht is niet te verhelpen, maar met medicatie kunnen de aanvallen wel afnemen in aantal en in hevigheid. Bij een jichtaanval aan de voeten is het belangrijk om geen druk te zetten door bijvoorbeeld te lopen, maar om de voeten hoog te houden. Wanneer de aanval is afgelopen, is het belangrijk om de voeten weer te belasten en zodoende verstijving van de gewrichten te voorkomen.

Door middel van aangepaste steunzolen kunnen we ervoor zonder dat het grote teengewricht minder belast wordt waardoor klachten verminderen. Ook kunnen hiermee eventuele afwijkingen aan de voetstand gecorrigeerd worden. Ook wordt een passend schoenadvies gegeven, om te zorgen dat een eventuele beknelling wordt voorkomen.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!