Slijtage in de Rug (Atrose rug)

Bij slijtage in de rug is sprake van artrose in de rug (spondylartrose) en wordt het kraakbeen van de tussenwervelschijven dunner. 

Artrose is een proces dat langzaam verloopt en progressief is. Dat wil zeggen dat het niet zal overgaan en langzaam erger zal worden. Pijnklachten zullen daarom altijd in zekere mate aanwezig blijven. Artrose is geen ouderdomsziekte en kan op iedere leeftijd voorkomen.

Symptomen

Artrose kan de stand van de rug en de druk op de wervels veranderen en klachten veroorzaken.

Artrose in de rug uit zich dan veelal door startpijn en startstijfheid (onder) in de rug. De pijn kan minder worden wanneer u meer beweegt. Echter kunnen de pijnklachten ook toenemen bij teveel activiteit, of bij het aannemen van een slechte zit- of werkhouding.  Er is een diffuse pijn aanwezig in de rug die kan uitstralen naar de billen of benen. De rug is minder makkelijk te bewegen en wordt stijf. Met name bij het opstaan uit bed in de ochtend zijn er pijnklachten aanwezig en voelt de rug stijf aan. Bij meer beweging worden de klachten minder erg.

Oorzaken van rug atrose

Deze tussenwervelschijven liggen tussen de ruggenwervels en werken als schokdempers voor het lichaam. Ze bestaan uit kraakbeen met een geleiachtige kern in het midden. Wanneer het kraakbeen aan slijtage onderhevig is, vermindert dit de natuurlijke schokdemping tussen de gewrichten. Door belasting en het ouder worden wordt de kwaliteit van dit kraakbeen minder waardoor het bewegen minder soepel verloopt en ook pijnklachten kunnen ontstaan. 

In veel gevallen is de oorzaak van artrose in de rug onbekend. Pijnklachten ontstaan vaak pas op latere leeftijd, maar de slijtage is meestal al jaren aan de gang. Mogelijke oorzaken van artrose in de rug zijn: 

  • Arbeidsintensieve werkzaamheden 
  • Beenlengteverschil
  • Overgewicht 
  • Verkeerde schoenen 
  • Verkeerde stand van benen of voeten (zoals X-benen of O-benen)
  • Veel en zwaar sporten of werk

Behandeling rug atrose

Artrose in de rug kan vastgesteld worden door radiodiagnostisch onderzoek (röntgenfoto’s). Een podoloog kan slijtage niet genezen, maar er alleen voor zorgen dat de klachten zich stabiliseren en verdraagzaam worden.

De podoloog onderzoekt de stand van uw voeten, knieën, heupen en lage rug ten opzichte van elkaar. Als blijkt dat er sprake is van een afwijkende stand, kan de podoloog op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de stand en ondersteunen de voeten en benen tijdens het lopen en het staan. Is er sprake van een beenlengteverschil, dan kan de podoloog een hakverhoging plaatsen, waardoor beide benen weer gelijk worden belast. Door het beïnvloeden en ondersteunen van de voeten en benen wordt de belasting in de rug veranderd en kunnen pijnklachten verminderen.

De podoloog zal daarnaast een schoenadvies geven dat past bij  de artrose in uw rug. 

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn?
Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!