Ontsteking Binnenkant Voet

De musculus tibialis posterior is één van de belangrijkste spieren voor het behoud en de werking van de voetboog (mediale longitudinale voetboog). Bij het ondersteunen van de voetboog komt er een hoge trekkracht te staan op de aanhechting van deze spier.
​Klachten aan deze spier ontstaan daardoor voornamelijk bij de aanhechting.

Symptomen Ontsteking Binnenkant Voet

Insertie tendinopathie van de tibialis posterior kenmerkt zich door pijnklachten aan de binnenzijde van de voet t.h.v. de aanhechting van de pees. Hierbij kunnen ontstekingsverschijnselen aanwezig zijn zoals roodheid, warmte en zwelling. Wanneer de klachten niet verholpen worden kan de pees steeds meer verzwakken. Dit kan leiden tot het verder inzakken van de voetboog waardoor uiteindelijk zelfs een stijve (rigide) platvoet kan ontstaan.

IMG_2720 v3

Oorzaken Ontsteking Binnenkant Voet

Deze klachten kunnen ontstaan ten gevolge van een afwijkende voetstand/looppatroon, verkeerd schoeisel, overgewicht en toename in activiteit. Ook zien we vaak dat bij deze klacht een afvlakking van de voetboog aanwezig is ten gevolge van verzwakking van de spier.

Behandeling Ontsteking Binnenkant Voet

Één van de grootste oorzaken van deze klacht is overpronatie (het naar binnen zakken van de voet tijdens het lopen). Met functionele, op maat gemaakte zolen kunnen we een groot gedeelte van deze beweging reduceren. We corrigeren de voetstand en nemen zo een gedeelte van de trekkracht weg op de m. Tibialis posterior pees. Deze zolen zullen ook hun werk pas de volle 100% kunnen uitvoeren wanneer ze in een verantwoorde schoen gedragen worden. Dit zal de podoloog u zeker adviseren.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!