Krakende en/of klikkende heup

Een snapping hip is de Engelse benaming voor een knakkende of klikkend gevoel van de heup. Bij deze onschuldige klacht rolt er een spier, pees of gewrichtsband over een botuitsteeksel van de heup.

Symptomen snapping hip

Mensen met deze klacht ervaren een knakkende gevoel/geluid van de heup. Vaak zit dit gevoel aan de voorzijde, de buitenzijde of de achterzijde van het gewricht. Men ervaart dit gevoel als vreemd en het kan soms beangstigend zijn. Echter is het gevoel meestal pijnloos. De klacht is vaak aanwezig bij het opstaan uit een stoel of bij wandelen.

De rugpijn komt plots opzetten en maakt voor- en achterover bukken, leunen, het tillen van lasten en stilzitten bijzonder moeilijk en bij momenten pijnlijk. De pijn is het hevigst wanneer de patiënt bij het bewegen een plotse pijnscheut krijgt. Wanneer hij rondloopt of rechtstaat, verminderen de lumbago klachten aanzienlijk.

In sommige gevallen straalt de pijn in de onderrug ook uit naar de rest van de rug, de lenden, het zitvlak of de benen. De patiënt ervaart dan een tintelend gevoel of een totale gevoelloosheid.

Oorzaken snapping hip

Als de oorzaak buiten het heupgewricht ligt,  is dit vaak een pees die verspringt tijdens het bewegen. In de groei kan dit vaker voorkomen. Waarom? Doordat bot sneller groeit dan spieren en pezen en deze dus meer op spanning staan. Ook kan een beenlengteverschil zorgen voor dit probleem. Hierdoor is vaak de buitenzijde van het langste been het probleem.

Als de oorzaak in het heupgewricht ligt moet men direct een arts raadplegen. Dit kan bijvoorbeeld plotseling ontstaan door een trauma (ongeluk) of val, waarbij er dan vaak pijnklachten optreden.

Behandeling snapping hip

Bij een beenlengteverschil kan uw podoloog steunzolen met daarin een hakverhoging maken, waardoor het verschil wordt gecompenseerd.

Uw podoloog kan u rekoefeningen meegeven. Hierdoor wordt de pees en spier meer op lengte gebracht, waardoor hij minder gespannen staat. Dit zorgt ervoor dat hij minder snel gaat knakken.

Zit het probleem in het gewricht, dan het is moeilijker te behandelen. Daarvoor dient men naar een specialist te gaan.

Lumbago kunt u verder laten behandelen door de chiropractor. Deze kan het geblokkeerde wervelgewricht weer in het gelid brengen. Verder bestaat de behandeling uit pijnstilling, in beweging blijven en fysiotherapie.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen​!​