Eeltvorming

Eeltvorming is een natuurlijke beschermingsreactie van het lichaam. Het is een reactie van de huid om extra bescherming te geven op een plek waar veel druk of wrijving aanwezig is. Wanneer er teveel druk op de bovenste laag van de huid (de hoornlaag) komt, zal het lichaam de huid op deze plek gaan verdikken. Eelt op de voeten vormt zich vaak onder de voorvoet en de hielen, maar ook op en tussen de tenen kunnen eeltplekken ontstaan.

Symptomen van Eeltvorming

Eelt hoeft niet altijd gepaard te gaan met pijnklachten. Pijn die door eelt veroorzaakt wordt, wordt meestal beschreven als een brandend gevoel. Als de pijn erg scherp en stekend is, kan er onder het eelt een likdoorn aanwezig zijn. Deze drukt als een ‘doorn’ op de onderliggende structuren.

IMG_2720 v3

Oorzaken van Eeltvorming

Eeltvorming onder de voet of tussen de tenen kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Afwijkend lopen
  • Afwijkende voetstand
  • Doorzakken van de voet
  • Ouderdom
  • Overgewicht
  • Verkeerde schoenen

Behandeling van Eeltvorming

Eelt op de voeten kan vakkundig verwijderd worden door de (medisch) pedicure. Ervaart u pijnklachten van eeltvorming, dan kan het verstandig zijn om de daadwerkelijke oorzaak hiervan aan te pakken. De podoloog heeft verschillende mogelijkheden om de druk onder uw voet of tussen uw tenen beter te verdelen, waardoor eeltvorming tegen wordt gegaan. Hierbij kunt u denken aan op maat gemaakte steunzolen of een teenstukje (orthese) tussen uw tenen. Zo kan de podoloog eventuele standsafwijkingen bijstellen en de druk op de voet verminderen. Ook is het belangrijk dat u geschikte schoenen draagt. De podoloog kan u een klachtgericht schoenadvies geven.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!