De Rug (wervelkolom)

Hoe is de wervelkolom opgebouwd?
rugwervelsDe rug bestaat uit 24 wervels met tussen iedere twee wervels een tussenwervelschijf ofwel discus. De discus is een elastisch kussen dat de wervels verbindt en ten opzichte van elkaar mobiel houdt.

De wervelkolom en ribben hebben diverse functies: het geeft enerzijds het lichaam steun en anderzijds zorgt het voor beweeglijkheid. Daarnaast beschermt de wervelkolom onze vitale functies, waaronder het zenuwstelsel.

Met uitzondering van de bovenste twee wervels in de nek en het heiligbeen, zit tussen elke wervel een discus (tussenwervelschijf), die bestaat uit kraakbeen. Midden in de discus zit een kern (nucleus pulposi) met een zachte structuur. Deze zachte kern wordt bij elkaar gehouden door de daar omheen liggende ringen.
Daarnaast wordt de wervelkolom bij elkaar gehouden door de banden (ligamenten) en de buik- en rugspieren. Wanneer één van deze structuren niet goed functioneert kan er instabiliteit ontstaan. Hierdoor kunnen klachten ontstaan omdat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven.

Doordat er erg grote krachten op de discus worden uitgeoefend zijn ze, mede doordat ze flexibel zijn, nogal kwetsbaar voor letsels en slijtage.
De disci ter hoogte van de onderste lendenwervels krijgen, omdat ze de hele romp, hoofd en armen moeten dragen, de grootste krachten te verwerken en zijn daardoor het meest kwetsbaar. De discus heeft de vorm van een dikke damschijf en bestaat uit een stevige elastische buitenkant met een gelei-achtige kern. Een hernia ontstaat als de inhoud van de discus (nucleus pulposi) uitpuilt door een verzwakte of gescheurde buitenste ring (annulus).

Hernia
Wanneer de ringen in de discus scheuren gaan vertonen en de kern door de scheur van de buitenste ring naar buiten treedt, spreekt men van een hernia. Een deel van de zachte kern drukt dan op de zenuw. Het kan ook zijn dat alleen de binnenste ringen scheuren. Hierdoor beweegt de kern richting de buitenkant van de discus waardoor er een lokale uitstulping kan ontstaan. Dit noemen we een protrusie. Bij beide kan hierdoor druk op de zenuw ontstaan.

rug_legenda

Ook kan het zijn dat een hernia geen klachten geeft. Dit hangt samen met een aantal factoren, zoals de locatie, grootte en of er een ontstekingsreactie ter hoogte van de zenuw aanwezig is. In de meeste gevallen geeft een hernia geen klachten! Zo heeft ongeveer één op de vijf mensen op één of meerdere niveaus een hernia maar slechts een klein deel heeft hier ook werkelijk hinder van.